Maak je eigen Centerpiece bloemstuk

Maak je eigen Centerpiece bloemstuk

Onlangs brachten we een bezoek aan de bloementuin van Annemiek in Overijssel en maakte we een mooie reportage over haar tuin. Tijdens de shoot maakten we een mooi bloemstuk, ook wel Centerpiece genoemd. Een Centerpiece; oftewel middelpunt is een belangrijk onderdeel van een tafelsetting. Centerpieces bepalen vaak het thema van de decoraties en aankleding van de tafelsetting of feest. Het is een mooi en uitbundig bloemen arrangement, die de aandacht trekt. Nu kun je natuurlijk wachten tot je een feestje gaat organiseren, maar het is natuurlijk net zo leuk om een mooi Centerpiece als eyecatcher voor thuis te maken. Gewoon omdat het kan en het vooral ook erg leuk is om te maken. Of zoals Annemiek zei: heerlijk zen en ontspannen om te doen! In samenwerking met Annemiek en BloomInspiration bedachten we dit eenvoudige stappenplan zodat je zelf thuis aan de slag kunt. De bloemen kun je plukken uit je eigen tuin, bij een lokale bloempluktuin zelf plukken of bij de bloemist halen. Als je zelf gaat plukken dan kun je het beste in de ochtend de bloemen pluk als de zon nog niet zo fel schijnt. Volg onderstaand stappenplan of download het stappenplan en bewaar ‘m voor een later moment!

Benodigdheden:

  • Mooie schaal/vaas
  • Flower frog
  • Theedoek
  • Kippengaas
  • Nijptang
  • Bloemenschaar
  • Verse bloemen
  • Water

Stap 1:
Verzamel de bloemen die je wilt gaan gebruiken voor het bloemstuk. Bekijk welke kleuren en bloemvormen je mooi vindt en leg deze naast elkaar. Orden de bloemen naar grootte/stevigheid. Leg stevige bloemen zoals dahlia’s bij elkaar en lichtere fragiele bloemen bij elkaar.

Stap 2:
Plaats de flower frog in de schaal. Gebruik hiervoor evt. een theedoek of tuinhandschoen, zodat je handen zich niet bezeren aan de scherpe punten van de flower frog. Als de flower frog geen rubber onderzijde heeft kun je klei gebruiken om de flower frog vast te zetten onder in de vaas. Doe dan een stukje klei onder de flower frog en druk aan in de vaas met de theedoek.

Stap 3:
Knip het kippengaas in een vierkant dat iets groter is dan je schaal en vouw de randen naar binnen en maak in de vorm van de schaal. Leg het kippengaas op de flower frog in de schaal en druk iets aan zodat het goed in de vaas ligt.

Stap 4:
Begin met de bloemen met de stevige stelen en blad om de vorm van je arrangement te creëren. Zorg ervoor dat de zwaardere stelen in de flower frog worden vastgezet door de steel recht in de nagels van de flower frog te steken

Stap 5:
Zodra je de vorm van je arrangement met het bloemen hebt gemaakt, begin je met het toevoegen van de grotere bloemen zoals de dahlia’s. Deze vormen het middelpunt van het arrangement. Plaats ze op verschillende hoogten en in verschillende richtingen, zo creëer je een meer natuurlijke uitstraling.

Stap 6:
Als je bloemenarrangement al behoorlijk gevuld is en hoef je niet meer op de flower frog te letten om de bloemen stevig erin te steken. Het kippengaas en andere stelen houden de resterende bloemen die je toevoegt omhoog.


Stap 7:
Voeg je accentbloemen toe zoals zinnia’s, cosmea, scabiosa, kleine lupine, sierpeen met dunnere stelen. Breng speelsheid in het bloem arrangement door in verschillende hoogtes de bloemen toe te voegen.

Stap 8:
Bekijk het bloemarrangement van verschillende kanten, ook de achterzijde. Vul de achterkant en eventuele andere gaten of gebieden in die meer kleur of accent nodig hebben. Zorg voor voldoende water in de schaal en vaas en geniet van je Centerpiece bloemstuk!

 

 

 

Please follow and like us: