productdesigner Janneke Ursem

10 vragen aan productdesigner Janneke Ursem

Waarschijnlijk kennen jullie Janneke van o.a. de Krantenkapper. Samen met haar zus Lotte bedenken en ontwerpen ze allerlei stationery en doe-het-zelf tools, zoals de kleurrijke papieren kristallen die je met behulp van een mal kunt vouwen. Door Krantenkapper ontdekte Janneke het illustreren weer en pakte ze het zeefdrukken weer op. Met deze oude liefdes maakt Janneke nu hand gedrukt behang met eigen ontwerpen. Het leuke is dat je op aanvraag je eigen combinaties kunt maken. Een tijdje terug bezocht BloomInspiration het zonnige atelier van illustrator en vormgever Janneke Ursem en vroegen we haar het hemd van het lijf.

productdesigner Janneke Ursem

10 vragen aan designer Janneke Ursem

  1. Wat is jou achtergrond (opleiding/werkervaring)?

Ik ben opgeleid tot Grafisch Ontwerper en Audio Visueel Ontwerper. Na mijn opleiding aan de Willem de Kooning maakte ik een aantal animaties (motion graphics) op freelance basis en merkte dat mijn acquisitie skills absoluut niet toereikend waren om mezelf boven water te houden. Ik nam een bijbaantje en sprong met Lotte (één van mijn zussen) in het diepe als de Krantenkapper. Lotte bedacht alle ideeën met een verfijnd gevoel voor behoefte en trends (en zorgde voor de acquisitie) en ik voerde ze uit. Wat een ontzettende vruchtbare periode is dat geweest! Als ik terug kijk heb ik mezelf echt zien veranderen in hoe ik dingen benader (met veel meer zelfverzekerdheid) omdat we zoveel avonturen hebben beleefd samen. Afgelopen februari stond ik, in mijn eentje, op showUP. Dat had ik, toen Lotte en ik nog voordat de Krantenkapper bestond eens over de Kleine Fabriek liepen, nooit gedacht!

  1. Waar droomde je als kind van?

Foe! Goed dat je me er bij stil laat staan! Ik las veel boeken en droomde hoe ik Hasse Simonsdochter zou zijn. En van Frankrijk denk ik. Na een vakantie aan een meer ergens in de Jura waar we een opblaasbootje kregen en ik in mijn eentje het hele meer al roeiend onderzocht wist ik dat ik het fijn vond met mezelf te zijn. Van vrijheid dus.

  1. Wat voor werk maak je?

Vooral patronen. Ik denk dat mijn werk het beste omschreven kan worden als ‘toegepast’ het is van alles en nog wat maar wel altijd met een bepaald medium als doel. Bijvoorbeeld behang of een schriftje. Ik hou er ook erg van om uitgebreid over de technische uitvoerbaarheid van het project na te denken.

productdesigner Janneke Ursem

  1. Met welke materialen werk je graag?

Ik hou heel erg van zeefdrukken. Misschien omdat de zeven een bepaalde omgang vereisen. Iets wat je echt even eigen moet maken. Het dwingt je om stil te staan bij wat je doet, en even niks anders.

Verder spreekt papier nog steeds tot de verbeelding. Er is zo’n enorm spectrum aan verschillende niveaus waarbij je papier kan toepassen. Ik ben nog lang niet uitgekeken!

  1. Hoe beschrijf je jouw stijl?

Gedetailleerd en lief. Ik hou ervan gekkigheden toe te passen die bijna niet opvallen. Verder heb ik gemerkt dat ik het moeilijk vind abstract na te denken tijdens een ontwerp. Mijn stijl is dus vrij realistisch.

  1. Favoriete kleur:

Ik kom steeds terug bij allerlei tinten groen.

  1. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

De Aarde. Ik haal inspiratie uit naar buiten gaan. Een van de fijnste manieren om dat te doen is een wandeling met mijn moeder over de wallen van Heusden Vesting vol wilde bloemen.

Daarnaast de Aarde als planeet. Het wolken behang is geïnspireerd op een ritje in mijn vaders Trike. In zo’n mini-vliegtuigje merk je echt hoe de luchtlagen zijn opgebouwd en dat er allerlei onzichtbare dingen in de atmosfeer zitten, zoals thermiek. Met een Trike kan je niet boven de wolken, maar een lijnvlucht wijst me dan weer op hoe dat allemaal in elkaar zit. Ik kan best emotioneel uit het raampje kijken, zo prachtig vind ik onze Aarde dan.

productdesigner Janneke Ursem

8. Aan welke projecten werk je op dit moment?

Een nieuwe collectie behang, geïnspireerd op bomen. En ik brei een trui! Ik vind het heerlijk om bij alles te overwegen of ik, dat wat ik nodig heb misschien zelf kan maken.

  1. Wie volg jij op Instragram?

Mijn favoriete accounts zijn die van Jurianne Matter, met bijna iedere dag een fijn plaatje van een ochtend wandeling. Sinds Brexit volg ik Veronica Dearly met haar fantastisch droge propaganda. Verder hou ik van de fijne illustraties van Loes van Oosten, ze herinneren me er altijd even aan dat het niet perse zo gedetailleerd hoeft. En HappyMakersBlog is ook een hele fijne. Ik krijg altijd wel een glimlach van de illustraties die Monique bij elkaar zoekt.

  1. Favoriete designers:

Jessica Nielsen, ook een patroon ontwerper. Haar stijl komt totaal niet in de buurt van die van mij, maar ze is een voorbeeld qua professionaliteit, en een hele aardige dame. Dan is er op het gebied van behang natuurlijk Marthe Armitage. Wat een vakmanschap en doorzettingsvermogen! En ik ben fan van KT&Paul, een echtpaar uit Canada dat samen een zeefdruk business runt. Supermooie sjaals maken ze en heerlijke filmpjes over hoe ze die bedrukken.

Janneke Ursem (34) heeft sinds april 2016 haar eigen studio. Ze ontwerpt op dit moment veel dessins die ze vooral toepast op handgedrukt behang (zeefdruk). Woont samen met Michiel, Huck, Dex & Tommy (laatste drie zijn poezen). Sinds kort is ze verhuisd naar Groningen waar ze thuis haar eigen atelier en studio heeft.

Website: www.jannekeursem.com Instagram: instagram.com/janneke.ursem

Please follow and like us: