30 apr Ikebana; Japanse bloemschikkunst en voorjaarsbloemen
Ineens stonden ze er, in mijn voortuin, de wilde hyacinten. De tuin stond er vol mee, planten met dunne groene bladeren als lange sprieten. Toen ik een buurvrouwtje sprak tijdens een van mijn wandelingen door de buurt wist zij te vertellen dat het wilde hyacinten waren. Ik wilde de planten eerst als onkruid weghalen uit mijn voortuin. Maar was nu toch wel nieuwsgierig wat voor bloemen eruit zouden komen. En inmiddels kleurt mijn voortuin van roze, blauw, wit naar paars. De bloemen blijken meerdere kleuren te hebben! En zijn een welkome kleurexplosie in mijn voortuin, waar nog weinig bloeit. Genoeg bloemen stonden er ook om te plukken en te gebruiken voor een Ikebana bloemstuk.
Wilde hyacint
De hyacint (Hyacinthus) is een bolgewas uit de aspergesfamilie. De wilde hyacint kun je onderscheiden van de gewone hyacint die we doorgaans kennen vanwege de enorme tros waaraan zo’n 50 bloemen kunnen groeien. De wilde hyacint heeft daarentegen aan de bloemsteel enkele bloemen hangen. Beide verspreiden een kenmerkende geur, vooral de gewone hyacint kan vrij sterk geuren. De wilde hyacint behoord tot de stinsenplanten. Oftewel voorjaarsbloeiers die zich verwilderd hebben en elkaar opnieuw terugkomen. Stinsen is een Fries woord om een burcht of landhuis mee aan te duiden en staat voor oude buitenplaatsen en landhuizen waar vroeger voorjaarsbloeiers werden geplant.
Haal het voorjaar in huis!
En hoe fijn is het om in het voorjaar weer volop bloemen in huis te halen. Zeker met zo’n regenachtige week is het heerlijk om je vaasjes te vullen met ranonkels, tulpen of bloemen geplukt uit eigen tuin. Onlangs kwam ik een handige bloemschiktool tegen, waarmee je heel makkelijk mooie bloemen arrangementen mee kunt maken, groot en klein. En laat deze nou perfect zijn om de wilde hyacint voor te gebruiken. Deze bloemenprikker is heel eenvoudig te gebruiken om verschillende composities mee te maken. En speciaal bedoelt voor het Japanse bloemschikken Ikebana. Het is een zware metalen prikker waarop je de bloemen kunt prikken en schikken in verschillende hoogten.
Ikebana bloemschikkunst
De Japanse kunst van het bloemschikken, inmiddels al duizend jaren oud, staat voor de schoonheid en kracht van de hele natuur. Ikebana betekend letterlijk ‘levende bloemen’ in het Japans. Als je Ikebana volgens de traditionele wijze toepast, dan staat de hoogste tak of bloem symbool voor het goddelijke, de laagste bloem voor de aarde en de bloem of tak er tussenin voor de mens. Ikebana draait volledig om het maken van bloemstukken, het wordt daarom ook wel kado (‘de weg van de bloemen’) genoemd. Samen met kodo (wierook) en chado (thee) vormt kado de zogenaamde ‘drie klassieke Japanse verfijningskunsten’. Bij Ikebana gaat het niet zo zeer om de kwaliteit van de bloemen zelf, maar juist om het creëren van een mooie compositie. Het draait dus meer om het maken van het bloemstuk, dan om de bloemen zelf. Laat het ‘zen’ gevoel maar komen!
Benodigdheden
- kenzan/ Fakirbed 46mm
- snoeischaar of scherp mes
- ondiepe schaal (ongeveer 5 cm diep)
- paar bloemen of takken
Werkwijze
Snij of knip de bloemen op de juiste lengte. Wij gebruikten prikker van 4,6 cm in een schaal met een doorsnede van ø15 cm. Zet de kenzan prikker in een mooie schaal en steek de bloemen en/of takken in de prikker en creëer een mooie compositie door met de hoogte te spelen. Vul de schaal met water zodat de stelen onder water staan en geef het een mooie plek. Vergeet niet om regelmatig water bij te vullen zodat de bloemen niet droog komen te staan. De kenzan prikker komt via Boerma Instituut (gespecialiseerd in bloemschikken), de kleine en handzame snoeischaar komt bij Dille & Kamille vandaan, plaid is van ByMölle. En de porseleinen schaal is een eigen ontwerp, in de kleuren roze, wit en blauw, en kun je vinden in onze webshop.