Binnenkijken: Arita House Amsterdam

De lancering van het nieuwe WOTH magazine van Mary Hessing vond plaats in het Arita House in Amsterdam. En BloomInspiration was erbij! Door bij te dragen aan het nieuw op te zetten magazine via crowdfunding kon je mede-founder worden van WOTH magazine. We vielen tijdens het lancerings-feestje met onze camera midden in deze prachtige locatie en maakte de reportage! In het voormalig gemaal (gedateerd uit 1925) aan de Ruyschdaelkade (vlak naast het Rijksmuseum) hebben Scholten & Baijings een prachtige en lichte tentoonstellingsruimte, shop en guesthouse gemaakt.

beeldstrook-arita-house-beneden

Het doel van Arita House is hedendaagse Japanese en Nederlandse cultuur met elkaar te verbinden en de unieke historische uitwisseling tussen Japan en Nederland nieuw leven in te blazen. In de tentoonstelling die tot eind december 2016 te bezoeken is, is werk te zien van 16 ontwerpers. Het werk is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Japanse ambachtslieden uit de Arita regio en ontwerpers, zoals Wieki Somers, Christien Meindertsma, Kirstie van Noort en Tomás Alonso. Het 2016/Arita project is een initiatief van Teruhiro Yanagihara en Scholten & Baijings om de porseleinindustrie van Arita, waar reeds 400 jaar mee wordt samengewerkt vanuit Nederland, een nieuwe impuls te geven.

beeldstrook_aritahouse-bedroom

Het Arita Huis in Amsterdam laat het ontwerp- en productieproces achter de nieuwe porseleinen voorwerpen laten zien uit de 2016 / collectie en tonen hoe de betrokken ontwerpers lieten zich inspireren door Japans vakmanschap en cultureel erfgoed. Verder worden er discussies, lezingen, workshops en theeceremonies gehouden en is er een shop. SHOP / SHOP is een pop-upstore waar de bezoekers terecht kunnen voor het porselein uit de 2016 / collecties en andere producten uit de Saga Prefecture, zoals thee en sake zijn hier tevens te koop. Piet Oudolf, Nederlands meest gerenommeerde landschapsarchitect, heeft de tuinen van Arita House ontworpen.

beeldstrook-arita-house-boven

Dat Arita House meer is geworden dan een tentoonstellingsplek was enerzijds geluk (omdat de locatie vrij kwam) en anderzijds vooral de waanzinnige inzet van Scholten & Baijings. Het gastenverblijf wordt op dit moment gebruik voor Artists in Residence. Het complete huisje is geschilderd in warm grijs van Farrow & Ball. Daarnaast werkten het team van Scholten & Baijings samen met verschillende merken, waaronder HAY, Moooi, Moroso en Vitra, om de inrichting en het interieur van Arita Guesthouse te realiseren.

beeldstrook_beneden2

De gele gordijnen in de woonkamer zijn ontworpen voor Maharam (dessin Blocks 001 Citron). Lamp naast de bank en boven de Karimoku Colour Wood table in de woonkamer en Karimoku Colour Wood Dining table by Scholten & Baijings in de eetkamer van Moooi by Scholten & Baijings. Bank van Gelderland, de rijk en fel gekleurde plaids  op de bank van Scholten & Baijings zorgen voor een explosie van kleur. Tapijt op de vloer van Hay by Scholten & Baijings. Boven in de slaapkamer zorgt tevens het beddengoed van HAY by Scholten & Baijings voor kleur in de ruimte en reflecteert mooi op de Farrow & Ball grijs-geschilderde muren. Ook hier staat een mini-uitvoering van de Colour Wood table van Karimoku die nu dienst doet als nachtkastje. De lichtblauwe stoelen in de eetkamer en aan het bureau op de eerste verdieping zijn van Vitra. In de badkamer lijken de Japanse invloeden ook zijn intrek te hebben genomen, het bad is van Patricia Urquiola voor Agape. Op het late middaguur schijnt de zon volop naar binnen in de keuken en geeft een oud-hollands schilderachtig sfeertje. En het servies, Colour Porcelain voor 1616/ Arita Japan van Scholten & Baijings mag hier uiteraard niet ontbreken. Welkom in de wondere en kleurrijke wereld van Scholten & Baijings!

Arita House Amsterdam, Ruysdaelkade 2-4, Amsterdam
Open tot eind december 2016, donderdag-zaterdag 10.00-18.00 uur
www.facebook.com/aritahouseamsterdam
/ www.2016arita.com/designers/scholten-baijings

Please follow and like us: