Binnenkijken bij interieurdesigner Loes Wijdeveld

Afgelopen september maakte ik samen met Loes Wijdeveld deze binnenkijker bij haar thuis. Loes en ik kennen elkaar van de interieuracademie NIA, waar ze de opleiding interieurfotografie bij mij volgde. Een van de opdrachten die je tijdens de lessen krijgt is een interieurreportage maken van je huis. En zo keek ik al eens binnen in het huis van Loes en zag ik een waanzinnig tof huis! Een oude meisjesschool omgebouwd tot woningen, hoe gaaf is dat? Toen ik bij haar op de koffie ging vertelde zij welke bijzondere herinneringen dit huis voor haar gezin heeft. De oorspronkelijke meisjesschool (1924) werd later een vrije school, waar zowel haar man als zij, en later ook hun kinderen op school hebben gezeten.

 

Wonen met je gezin in je oude school

Het pand en de omgeving is vertrouwd terrein voor het gezin. En toen het pand jaren later te koop stond wilde Loes het met een groep vrienden graag kopen van de gemeente. Dit bleek niet gemakkelijk, maar toch lukte het hun om als eerste met de projectontwikkelaar om de tafel te zitten. Wat volgde wat een pittige tijd, het hele traject en de verbouwing heeft een hoop bloed, zweet en tranen gekost. Maar toch is het ze uiteindelijk gelukt en voelt het gezin Wijdeveld zich helemaal op zijn plek. Loes: de liefde tussen mijn man Martijn en ik begon lang geleden op deze school. Dat maakt het extra bijzonder om hier te mogen wonen.

Wat maakt het pand juist zo bijzonder?

In totaal zijn er 8 woningen in de school gemaakt, die allemaal naar eigen wens en stijl ingevuld mochten worden. Het zijn dan ook 8 totaal verschillende woningen geworden. Het pand heeft schitterende oude elementen als de hoge ramen en oude kasten. We hebben 2 lokalen (boven elkaar) en een deel van de zolder gekocht. En bouwden er een ruime en lichte serre aan, wat zorgt voor veel lichtinval op de benedenverdieping. We wonen aan de achterkant van het pand op een deel van het oude schoolplein. Het huis is heerlijk licht en we kijken uit op de mooie oude lindenbomen. Het is er een oase van rust, terwijl je toch midden in de stad zit. Dat is elke dag weer genieten.

Interieurdesigner

Onder de naam studio LUZ&10 werkt Loes samen met Martine. Tijdens de opleiding aan de interieuracademie ontmoetten zij elkaar. Samen liepen zij in Nijmegen stage bij C-More conceptstore. “Een superleuke en creatieve plek, waar ik helemaal op mijn plaats was”. Vanuit hier zijn ze hun bedrijf gestart omdat het voelde als een goede match samen. Als Loes hun stijl moet omschrijven is het vooral een mix van verschillende stijlen. ‘Ik houd van stoer en contrasten, maar ook van verfijnd en zacht. Bij de verbouwing en inrichting van dit huis kwam mijn kennis als interieurdesigner goed van pas. Helaas is dit huis wat minder geschikt om steeds te veranderen, daarom des te leukere om voor anderen aan de slag te mogen!’

Familiehuis

Het gezin bestaat uit 5 kinderen en een van de belangrijkste dingen was dat elk kind zijn eigen plekje kreeg. De slaapkamers zijn niet groot, maar door inventieve oplossingen als hoogslapers te maken van o.a. oude balken, is er voldoende ruimte om te kunnen chillen of huiswerk te maken. En het is fijn dat er 2 badkamers zijn met het grote gezin, anders is het ’s morgens dringen bij de douche. De keuken is het hart van het huis en neemt ook met zijn enorme lengte bijna de volledige breedte van de woning in beslag. Door ook hier creatief om te gaan met de ruimtes werd d.m.v. een entresol (een extra tussenverdieping) een werkplek gecreëerd en beneden een zitkuil waar tv gekeken of ‘gehangen’ kan worden in de zithoek. In de serre staat een grote eettafel waar ruimte is voor het hele gezin en vriendjes en vriendinnetjes die regelmatig mee komen met de kinderen.

Hergebruik en oude bouwmaterialen

Tijdens de verbouwing is er met veel zorg en aandacht gekeken naar alle bouwmaterialen. Bij het slopen mocht er dan ook niks zomaar weggegooid worden uit de woning. In de basis is dan ook alles nog origineel: de balken zijn bijvoorbeeld nog steeds in zicht, de oude stenen buitenmuur is onaangetast en de ramen en kozijnen zijn niet vervangen. Wel is alles goed geïsoleerd en zijn er voorzetramen geplaatst voor het enkele glas. De oude balken die zijn gesloopt voor het trappengat zijn gebruikt voor de hoogslapers. De deuren zijn gemaakt van 100 jaar oude balken en de oude ramen die over waren zijn hergebruikt in het trappengat voor extra lichtinval. Loes: “Ondanks dat het bouwproces pittig was en soms de perikelen hoog opliepen, zijn we ontzettend trots op wat we hebben neergezet. Er zijn nog wel wat details die gedaan moeten worden, maar het huis is zo goed als af”. Het ontwerp, indeling, lichtplan en materialen komen allemaal uit Loes haar koker, echt een visitekaartje voor haar als interieurdesigner!

Loes dank voor je gastvrijheid en leuke dag! Deze fotoshoot kwam mede dankzij jou tot stand. Tevens met  jouw voorbereiding en ondersteuning bij de styling.

Meer weten over Loes en haar projecten: www.studioluz10.com

Please follow and like us: