06 nov DDW17: Binnenkijken bij The Young Collectors
Aan de Juliusstraat op steenworp afstand van Strijp-S kon je tijdens de DDW17 dit jaar binnengluren in een stijlvol ingerichte woning vol design. Het project werd bedacht door Ruben Thier en Iris van Daalen. Onder de naam Studio Thier & Van Daalen presenteren zij zich als ontwerpduo en tijdens de DDW als curators. Als The Young Collectors toonden zij niet alleen hun ‘collectie’ kunst en design, maar ook de nieuwe keuken, die de aanleiding vormt van de expositie. Deze bijzondere keuken is gebaseerd op eerdere materiaalexperimenten in het project SOLID/LIQUID.
Het materiaal Hi-MACS, ook wel bekend als natuurlijke acrylsteen en een mooi plaatmateriaal dat zacht aanvoelt als natuursteen is verkrijgbaar in vele kleuren. De keuken is uitgevoerd in helder blauw, de fronten zijn van Forbo en de op maat gemaakte handvatten van messing. Aan de keukentafel van Maarten Baptist kun je aanschuiven met o.a. de stoelen van Max Lipsey en Tessa Koot met daarop het servies van de Intuïtiefabriek en Mirror Vase en SOLID/LIQUID Food Dishes van Studio Thier & Van Daalen gemaakt van het zelfde materiaal als de keuken: HI-MACS, gecombineerd met beuken en messing. In de keuken hangt op een haak tweetal geometrische Food Dishes een theedoek van Nynke Sybrandy.
In de woonkamer kun je heerlijk neerploffen op de bank en genieten van al het design om je heen. Op de bank liggen oa kussens van Noortje de Keijzer en het heerlijke zachte handgeweven vloerkleed is een ontwerp van Salem van der Swaagh. Voor het raam hangt eenzelfde lamp als boven de keukentafel, hier uitgevoerd in blauw van Studio Thier & Van Daalen. De vazen zijn van Davids Derksen en de Tube vazen van Handmade Industrials. De spiegel Crackerjack is van de Rotterdamse ontwerpers Ward van Gemert en Adriaan van der Ploeg, zij begonnen in 2010 samen het designlabel NIGHTSHOP. Van Gemert en Van Der Ploeg geloven dat het probleem met spiegels is dat ze zo mooi zijn als de mensen voor hen. Zo ontstond het ontwerp voor Crackerjack ‘door het reflecterende oppervlak van de spiegel te bedekken met dichtgetrokken patronen, waardoor het gespiegelde beeld minder belangrijk wordt. De Crackerjack Mirror staat op een kastje van De Snode Vormgevers.
Niet alleen de keuken en woonkamer zijn stijlvol ingericht met design. Ook de bovenverdieping is een bezoekje waard. Deze etage zelf heeft van zichzelf al een sfeervolle inrichting met een bijzondere indeling. De knusse slaapkamer met diep-blauwe muur bevindt zich aan de voorzijde van het woonhuis is van 2 kanten te bereiken. Het bed is opgedekt met beddengoed van Mae Engelgeer, ook het wollen tapijt met blokken en streeppatroon is van haar hand. De geknoopte stoel is van Rik ten Velden en geïnspireerd door een bezoek aan het Maritiem Museum in Rotterdam. De stoel is gemaakt van een stalen frame en met 2 elementen aan elkaar gelast, waardoor een vloercirkel en een zitcirkel ontstaat. Aan de kastdeur hangt een de hanger met textiel van Nynke Sybrandy.
De niet al te grote badkamer heeft alles wat je kunt wensen, een inloopdouche en een bad en is te bereiken via een smalle gang. Vanuit het bad kijk je de gang in naar de slaapkamer. Het krukje is een afstudeerontwerp van Ruben van Thier en gemaakt van rest-plastic tijdens de productie in de fabriek. In de hal hangt de spiegel SOPA van de Intuïtiefabriek.
Verrassend om tijdens de DDW in het huis van bewoners aan de Juliusstraat te mogen binnenkijken en ook nog eens prachtig was ingericht met design. Wie weet zien we The Young Collectors volgend jaar weer terug op een andere bijzondere locatie met wellicht een nieuw ontwerp voor een keuken of badkamer. Wil je meer weten over hun werk, neem dan een kijkje op www.thiervandaalen.com