Dutch Delight: keramiek van productdesigner Maná Yıldız

Tijdens mijn bezoek aan het Designkwartier afgelopen mei in Den Haag stuitte ik op wel een heel bijzonder vaasje. Ik ben gek op keramiek en vooral als het een mooi vormgegeven product is. En dat is dit kopje van Maná Yıldız . Ik kwam het kopje tegen bij YurtStore.

Productdesigner Maná Yıldız studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en ontwerpt voornamelijk serviesgoed. Naast het ontwerpen, ze produceert ook haar eigen porselein. Haar inspiratiebron voor haar werk is lichaamstaal , de mimiek en de gebaren. De vorm van het kopje is o.a. geïnspireerd op de tulp en past perfect in je hand als je het kopje vasthoudt.

Tulpvaas-Mana-Yildiz

De Tulip Cup kan zowel als kopje en als vaasje gebruikt worden, zoals op de foto met een fijn bloemtakje erin. Het bijzondere aan het vaasje vind ik dat Maná Yıldız vanuit haar Turkse achtergrond 2 werelden verbindt. Wist je dat uit Turkije afkomstige tulp in de 16de eeuw in de Nederlanden werd geïntroduceerd? De exotische bloem oogstte hier veel bewondering. Geliefd als hij was werd hij nauwgezet afgebeeld in verschillende tulpenalbums. Het bijzondere is dat er in de loop van de 17de eeuw zelfs speciale vazen voor de tulp werden ontworpen. Meestal was dit een rond model met bovenop een aantal tuitjes (openingen), maar soms hadden de vazen een meer extravagante vorm. In elk tuitje kon één tulp worden gestoken. Nu worden tulpen veelal per bos verkocht, maar vroeger was de tulp een kostbare bloem en werd vaak per stuk verkocht. Het vaasje van Yildiz heeft een fijne en elegante vorm en voelt heel zacht en kwetsbaar in de hand. De collectie Tulip Cups bestaat uit een uiteenlopende kleurenpalet, van warme aardetinten tot zachtgroene en rose pastelkleuren. Mijn oog viel vooral op de zachtgroene Tulip Cup. Het vaasje is in twee verschillende maten te verkrijgen, o.a. bij YurtStore. Wil je meer weten of Maná Yıldız en haar ontwerpen kijk dan op haar website: www.manayildiz.com

YurtStore
In de Zoutmanstraat heeft eigenaresse Güler Berk haar unieke YurtCollection in een prachtig licht 19de eeuws winkelpand gevestigd. Sinds twee jaar verbindt de oprichtster via haar collectie jonge ontwerpers die werkzaam zijn in landen langs de eeuwenoude Zijderoute met designliefhebbers in het Westen. Hiernaast biedt de winkel nu ook een platform aan kunst en cultuur uit landen als Turkije en Oezbekistan. Het verhaal achter de producten en designers staat hier centraal.
www.yurtcollection.com

Op de foto: tafelkleed en servet By Mölle, kaart met vogel Petra Ferweda, paperclips Midori d-clips cat jumping, kadopapier TM Tinne+Mia Bloc Nuden (via Kadodesign), hanglamp, kopje en bord Studio Nienke van der Pol, vorkje Sissy Boy Homeland

Bron geschiedenis van de tulp: Rijksmuseum

Please follow and like us: