Een ode aan de witte Iris met haar felroze strepen en geel hart

De irissen die we in de tuin hebben staan bloeien van april tot mei. Maar de snijbloem is al in maart verkrijgbaar bij de bloemist. En zo kwam ik deze prachtige exemplaren bij de bloemenwinkel tegen. Onweerstaanbaar deze witte irissen met haar felroze streeppatroon en geel hart. De roze kleur in combinatie met het geel knalt er dan ook van af!

Als ik de bloemist enthousiast aangeef hoe bijzonder ik de kleur vind en dat de irissen die ik ken doorgaans wit of blauw zijn, verteld zij me dat ze waarschijnlijk in een roze verfbad hebben gestaan. Je kunt het zien aan de roze steel, het water zal door de verf die in de steel zit ook wat roze kunnen kleuren. Wat bijzonder dat zo’n verfbad dit effect kan geve aan de bloem!

Irissen behoren tot de Lissenfamilie (Idraceae), net als krokussen en de freesia. In het wild komen ongeveer 3000 soorten voor, vooral in de noordelijke gematigde klimaatzones. Iris is tevens de godin van de regenboog. Wanneer de godin Iris een boodschap van hemel naar aarde brengt, verschijnt volgens de Griekse mythologie als brug een regenboog. De bloem zou naar haar vernoemd zijn vanwege een aantal kleuren van de regenboog waarin de Iris voorkomt. Met deze prachtige witte variant met felroze draden en geel hart breng ik in deze blog graag een ode aan de iris!

 

 

Please follow and like us: