Een zonnige wandeling met Maartje van den Noort

Onlangs was ik op atelierbezoek bij Maartje van den Noort. Jullie kennen vast haar mooie illustraties en pentekeningen met bloemen, planten en dieren. Dat Maartje veel meer doet dan illustreren ontdekte ik tijdens mijn bezoek in haar atelier. Naast illustraties maakt zij ook schilderijen in een eenzelfde stijl, maar dan met wat meer kleurtonen. Van aardse tinten tot soms bijna grafische werken. Tijdens een thee-momentje bij haar aan tafel vertelde Maartje over haar achtergrond als kunstenaar, de verhuizing van de grote stad (Amsterdam) naar een kleinere stad (Amersfoort) met meer ruimte, rust en groen. We maakten samen een fijne herfstwandeling rondom haar atelier in het klooster, waar zich nog meer creatieve bedrijven en ondernemers bevinden. En dat alles op een kwartiertje fietsen vanaf mijn studio in het centrum van Amersfoort. 

Boswandeling

Tijdens de wandeling in het bos rondom het klooster komen we van alles tegen wat we meenemen naar het atelier. Het zonnetje schijnt heerlijk, toch voelt het al echt herfst. We vinden verschillende prachtige takken met knalrode besjes (kardinaalsmuts), tamme kastanjes en hazelnoten, we plukken en rapen. Wat lijkt het me heerlijk om hier te werken en elke dag een ommetje te maken! Als ik Maartje vraag of ze ook regelmatig een ommetje maakt geeft ze eerlijk toe dat ze zich doorgaans te weinig tijd gunt en dit vaker zou moeten doen. Maartje: ‘Sinds de kinderen er zijn, zijn de uren in het atelier spaarzaam en probeer ik hier zoveel mogelijk mijn tijd effectief in te delen. Wel heb ik afgelopen jaar een wilde bloemenmix in de aangrenzende tuin bij het atelier gezaaid en daar maak ik graag gebruik van’.

De natuur als inspiratiebron

In het werk van Maartje komt de natuur veelvuldig terug. Haar interesse hiervoor is pas op latere leeftijd ontstaan. Op de academie tekende zij vooral mensen en stadsgezichten. Later ontdekte ze hoe fijn het is om planten, bloemen of vogels te tekenen. Het is vooral de structuur en een bepaald ritme in een takje of (uitgedroogde) plant die haar aantrekt. Maartje: ‘Dat te vertalen naar een eigen beeld, nodigt me uit om het weer te abstraheren en vooral om goed te kijken. Ik houd  ervan niet te veel te ‘pielen’ en vooral vlot te werken. Vooral in mijn schilderijen werkt dit prettig. Het zijn eigenlijk schetsen. En zo wil ik ze ook blijven maken, zo behouden ze hun kracht. Ook als ze de glansmispel tekent die ze uit de tuin heeft geplukt, maakt ze een vlotte schets met een fineliner direct op papier.

Schilderijen & grafiek

In haar schilderijen verwerkt Maartje graag details uit de natuur als onderwerp. Voor haar opleiding Autonome Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie, volgde zij eerst de opleiding Grafisch Vormgeven aan het Grafisch Lyceum. Daarnaast houdt ze erg van ambachtelijk en grafisch werk als grafiek. In het verleden heeft ze veel grafiek werk gemaakt in een Grafische werkplaats. Haar inspiratie haalt ze vooral uit de natuur en in het kleine, de details. ‘Een grasje,  een mooie tak of blad kan mij zo fascineren qua vorm en structuur’. Deze details, structuren en grafische achtergrond zie je dan ook terug in haar schilderijen.

Waar werk je aan op dit moment?

Er lopen op dit moment veel verschillende projecten door elkaar. Voor Yumeko zijn we nog met een nieuw dessin voor hun beddengoed bezig. En onlangs ben ik een mooie samenwerking aangegaan met Textielmuseum Tilburg. Dat heeft geresulteerd in een mooie serie wandkleden die ontstonden naar aanleiding van een aantal schilderijen die ik heb gemaakt. Echt ontzettend tof om dit project te mogen doen! Voor studio May & June heb ik, voor deze herfst, illustraties gemaakt voor zadenzakjes van een complete zadencollectie en tussendoor ben ik bezig met het tekenen van vlinders voor een Pocket Vlinder boekje voor Uitgeverij Snor. Daarnaast werk ik graag aan mijn schilderijen in mijn atelier. Maar ik droom ook over een periode om weer nieuwe wegen in te slaan en te mogen experimenteren met nieuwe werkvormen en materialen. Zo ben ik onlangs gestart met een cursus keramiek en ga ik wekelijks op donderdag naar een keramiekatelier om te leren werken op een draaischijf.

Meer info over het werk van Maartje? Neem dan een kijkje op te: www.maartjevandennoort.nl

Je kunt Maartje ook volgen op instagram: @MaartjevandenNoort

 

 

Please follow and like us: