16 okt Heerlijk herfst recept: frangipane taart met stoofperen
Dit weekend is toch echt de herfst begonnen, niet alleen de dagen worden korter maar ook is de regenachtige en frisse herfstperiode aangebroken. Ik vind het altijd een heerlijke tijd voor een fijne boswandeling en na een frisse neus te hebben gehaald lekker met een pot thee thuis voor de houtkachel. En dan mag een herfsttaartje niet ontbreken, zoals deze frangipane taart met stoofperen.
Gieserman stoofperen uit eigen tuin
Dit jaar hadden we een flinke oogst stoofperen uit eigen tuin. Ik maak ze graag in met port, kaneel, steranijs, kardemom en sinaasappelschil. Ze zijn niet alleen lekker bij een stoofpotje, wildgerecht of dessert. Je kunt ze ook heerlijk verwerken in een taart. En laten dan die regenachtige herfstweekenden nou een perfect moment zijn om stoofpeertjes in te maken en taarten te bakken! Voor onderstaand recept heb ik eerst de stoofpeertjes ingemaakt, voordat ik de taart heb gebakken. Maar omdat het deeg ook even moet rusten kun je dit goed combineren door eerst de stoofpeertjes te koken en dan de taart te maken.
Ingrediënten: stoofperen frangipane taart
Voor de frangipaneroom
- 100 gr amandelmeel
- 80 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr suiker
- 30 gr bloem
- 2 eieren
- snuf zout
- ½ citroen, rasp
- evt. 2 eetlepels likeur (bv cointreau of amaretto)
Verder:
- stuk of 4-5 stoofpeertjes ingemaakt, klokhuis verwijderd en in partjes gesneden
- voor op de bodem (zelfgemaakte) jam
- amandelschaafsel
Bereidingswijze: stoofperen frangipane taart
Maak eerst het deeg (Het recept voor het deeg komt uit het boek Sweet Indulgence). Het is makkelijk te maken en heeft een heerlijke knapperige korst. Het is voor een grote hoeveelheid deeg – voldoende voor 2 taarten van 24 centimeter doorsnede – makkelijk te bewaren door te verdelen in aparte blokken en deze in te vriezen.
Klop de boter met de suiker romig en luchtig. Klop het ei erdoor. Voeg de bloem toe met het zout en meng alles snel. Verdeel het deeg met bloem bestoven handen in 2 of meer porties. Gebruik onmiddellijk of bewaar het in plastic folie in de koelkast of diepvries.
rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkvlak. Rol het deeg om de deegroller en leg het deeg voorzichtig in de bakvorm. Bekleed de bakvorm met het deeg. Verwarm de oven op 160 ̇C. Leg vetvrij bakpapier op de bodem. Leg daar gedroogde bonen of speciale keramische bakbonen in. Bak de bodem 10-15 minuten, tot het deeg net gaar is. Verwijder de vulling en het papier en bak het deeg nog 10-15 minuten of tot het helemaal gaar is en lichtgoud van kleur. Laat het rusten tot verder gebruik.
Maak ondertussen de frangipane. Mix de zachte boter met de suiker, voeg vervolgens de eieren toe/ Daarna boeg je de bloem, snufje zout en citroenrasp toe.
Maak vervolgens de room, door alle ingrediënten bij elkaar te mengen en in een pan met stevige bodem op matig vuur aan de kook brengen. Ik maak meestal van de maizena eerst een papje met een beetje melk om klontjes te voorkomen. Na ongeveer 5 minuten begint de room stevig te worden. Blijf goed roeren. Mocht de bodem aankoeken, roer dan niet teveel over de bodem van de pan.
Verdeel eerst een paar eetlepels jam over de bodem en vervolgens de frangipane erover en de room. Verdeel de stoofperen over de taart en bak de taart nog eens 15-20 minuten.
Laat de taart niet de bruin worden, controleer daarom regelmatig de taart.
Op de foto: bordje, theemok, vaas en schaaltje van Annemarije Glastra Ceramics, tafelkleed/plaid ByMölle muurverf Mocca van Amazona Krijtverf, vaasje roze Piece of Clay, paarse swirl kaars Sostrene Grene lichtbruine swirlkaars van Casa Shops.