flatlay styling bloominspiration

Maak de mooiste flatlay foto’s met deze tips!

Wil jij ook mooiere foto’s maken voor Instagram of blog? Met deze tips maak je zelf de prachtigste flatlay’s in een handomdraai! En wie wil dat nou niet: een mooie instagram-feed met beeldschone foto’s! Een flatlay is trouwens een foto van meerdere voorwerpen die stylish zijn geordend en die van bovenaf wordt gemaakt (vogelvluchtpersectief). Maak de flatlay met je telefoon of als je met een spiegelreflex fotografeert maak dan evt gebruik van een statief.

Zorg voor mooi daglicht

Ga je thuis aan de slag om te fotograferen, maak dan je fotos bij daglicht. Je kunt flatlay foto’s prima maken met je smartphone. Heb je beschikking over een spiegelrelfex dan heb je de mogelijkheid om ook je diafragma in te stellen en met je belichting te spelen. Zonlicht kan een mooi effect geven in je foto maar kan ook lastig zijn om vast te leggen, omdat het snel uitgebeten en te lichte partijen in je foto geeft en harde schaduwen. Zeker leuk om mee te experimenteren. Wil je sneller resultaat kies dan een plek in huis waar voldoende licht naar binnenvalt, dus niet te donker. En waar zacht, indirect licht naar binnenvalt, dus geen zonlicht. Zacht en indirect licht zorgt voor zachte schaduwpartijen en frisse foto’s!

flatlay styling bloominspiration

Kies voor een rustige ondergrond

Kies voor rustige ondergronden om je flatlay’s op te maken. Je kunt de flatlay’s op de grond in je woonkamer maken. Heb je een parketvloer of laminaat liggen of een ander type vloer wat geen mooie ondergrond is? Bij een schilder en tekenwinkel hebben ze grote A0 vellen in diverse kleurtinten. Of gebruik een oude plaat of plaatmateriaal van de bouwmarkt. Schilder deze in een rustige kleurtint of favoriete naar keuze. Wel eerst even goed schuren en gronden!

Bedenk een onderwerp of thema

Wat wordt het thema van je flatlay? Als je een foodblogger bent kun je allerlei keuken accessoires gebruiken om je flatlay te stileren. Vergeet vooral ook niet versproducten als een mooie rozemarijn tak,eetbare bloemen, een opgesneden appel of koekkruimels bij zelfgebakken koekjes. Of ben je meer een beauty-expert? Maak dan flatlay’s met je mooiste beautyproducten, zoals lipsticks, blushes en kwasten. En vergeet vooral niet een leuke tip erbij te delen.

Ga voor een mooi kleurenpalet

Een flatlay kun je versterken door met kleur te werken. Welke kleuren passen goed bij je thema of onderwerp? Of maak je flaylay’s die passen bij het seizoen, bedenk dan welke kleuren hier goed bij zullen passen. Denk bij herfst aan warme bruintinten, zachte pastelkleuren als nude en roze. Winterwit of een frisse voorjaar’s flatlay in groentinten. Kleuren kunnen elkaar versterken, denk maar aan kleurcontrasten als rood en blauw, of geel en blauw. Ook kan het heel mooi zijn om met ton sur ton kleuren te werken, kleuren met dezelfde kleurnuances. Het kleurenpalet voor de flatlay’s die we maakten voor deze blog hebben we ook op elkaar afgestemt en zorgt samen voor eenheid.

flatlay styling bloominspirationVerschillende composities

Het leuke van flatlay’s maken is dat je kunt kiezen voor verschillende composities. Tip: als je aan de slag gaat maak dan een aantal foto’s met verschillende composities en kijk wel je het mooiste vind.

1. Geordend Grid

Maak bijvoorbeeld een overall compositie waarbij je props in strakke lijn met elkaar zijn geordend, waardoor rust ontstaat. Al je props krijgen hierdoor evenveel aandacht. Maak ook eens een geordende dynamische flatlay door schuine lijnen in je beeld te creëren.

2. Elegant rommelig

Hierbij maak je een compositie waarbij je de props op speelse wijze stileert. De compositie is in dit geval speels en een beetje rommelig, zonder ongeordend te zijn. Bouw je compositie langzaam op en haal gerust weer wat uit beeld wat storend is.

3. Stapelen maar!

Wat ook altijd goed werkt en leuk is om te doen: stapelen van verschillende objecten en voorwerpen. Zo zorg je voor meer gelaagdheid in je beeld. Ik houdt er erg van om te werken met kleurenstalen of stoffenstalen. Stof zorgt ook weer voor tactiliteit in je foto.

flatlay stylingInspiratie nodig? Check dan deze accounts op Instagram:

@flatlays

@permillion44

@_foodstories_

@nettynehru

@coolflatlay

@theslowtraveler

 

 

Please follow and like us: