Designweek Milan16: Favorites of BloomInspiration

Afgelopen april bezocht BloomInspiration 4 dagen de Designweek in Milaan. De designweek voelt als een feest vol design, leuke events, heerlijke borrels, mooie plekken en waar op straat bijzondere en leuke happenings plaatsvinden. Aanrader is om van te voren al een lijstje te maken van locaties die je in ieder geval wilt bezoeken. In 4 dagen tijd hebben we ongelooflijk veel gezien en hebben we ons vooral ook om mee laten gaan met de flow die je voelt tijdens zo’n inspirerende week in Milaan. Want je moet vooral ook tussendoor genieten van het heerlijke Italiaanse eten, de Aperitivo en de heerlijke espresso-barretjes. De Italianen hebben het wel begrepen: design gaat prima hand in hand met Italian food!

blog-6-images_Milaan-favorites01Bovenaan op ons lijstje stond in ieder geval de wijk Lambrate, waar dit jaar alweer de 7e editie van Ventura Lambrate plaatsvond. Lambrate is een oude industriële wijk en ontpopt zich gedurende de designweek tot designdistrict. De nadruk ligt op: creativiteit, kwaliteit, experiment en inhoud. Ventura Lambrate toont gevestigde namen, nieuwe jonge ontwerpers, creatieve labels, interessante initiatieven, kleine verrassingen en prikkelende presentaties. Veel Nederlandse ontwerpers presenteren hun werk tijdens de designweek op verschillende plekken in Milaan. Een van de Nederlandse Paviljoens in Milaan was Masterly in het prachtige Palazzo Francesco Turtari. Waar o.a. de stoffencollectie met geometrische vormen van Edward van Vliet werd getoond. Veel designers zoeken naar innovatieve manieren voor hergebruik van materialen of onderzoeken andere grondstoffen dan gebruikelijk die ze vervolgens weer gebruiken voor voor hun designs. Het ontstaan van nieuwe vormen doormiddel van onderzoek creëert vaak verrassende ontwerpen. Zoals in het werk 101.86• – Color of the Day van Thomas Vailly & Laura Lynn Jansen. Het heldere behandelde glas weerkaatst het licht als een soort caleidoscoop, door het glas op subtiele wijze te draaien. In bovenstaande collage zie je dat naast de trend van zachte pastelkleuren dat designers ook veel onderzoek doen naar natuurlijke en nieuwe materialen als de vissenhuid Nani by Studio Joa Herrenknecht. Natuurlijke kleurpigmenten die worden onderzocht en in keramiek worden verwerkt in het project Re-Collected van HKU student Hester de Wolff, Ook te zien op Ventura Lambrate was de nieuwe collectie Cable Lights (geïnspireerd op meerpalen waar boten op kunnen aanmeren) in zachte blauwtinten en contrastrijk zwart van Patrick Hartog Design. De Noorse Bergen Academy of Art & Design presenteerde zich met de expositie “Inside Wood‘ op Venture Lambrate. De Noorse student Tora Schei Rørvik toont hier haar werk en onderzoekt de identiteit van hout en legt deze vast doormiddel van bio-hars wat resulteerde in deze sprookjesachtige hanglamp.

blog-6-images_Milaan-favorites02

Niet alleen zachte pasteltinten, inspiratie uit de natuur of onderzoek naar nieuwe materialen zien we terug in hedendaagse ontwerpen. Kleur en tegendraads design zien we terug in de tentoonstelling Gufram on the Rocks – ’50 jaar Design tegen de stoom in’ bij Corso Como. Een ruimte gevuld met schuimblokken alsof je je in een zwembad, maar dan vol met schuimblokken, bevindt met uitvergrote alledaagse objecten zoals een groene cactus (GOD, Drocco, mello, Toiletpaper, een rose stuk zeep (Soap, Toiletpaper), een gele totem (Globe, Studio Job), dobberende grafstenen (The End 1516, Toiletpaper). Dat we vooral moeten blijven spelen zien we ook terug in het werk van Kiki&Joost. In een bijna donkere ruimte met her en der een spotje om het werk uit te lichten zien we in de expositie getiteld PHYSICAL interieur-objecten geïnspireerd op Mecano speelgoed. Innovatieve oplossingen van rest-materialen zoals de samenwerking tussen Post & Vlisco voor het Nederlandse Label Breed, waarbij Simone Post van gerecyclede stoffen van Vlisco ronde carpetten ontwierp, klassieke glasvormen in hanglampen (FLAUTI by Giopato&Coombes), of smoked-glass (foto linksboven spiegel Shaping Colour by Germans Ermics voor HAY) zien we volop terug bij veel ontwerpers. Het ontwerpduo GramFratesi was dit jaar de curator voor de expositie MINDCRAFT16, met als thema ‘In mijn hoofd’, waarbij Deense ontwerpers en ambachtsmensen werden uitgedaagd om nieuw werk te creëren voor deze expositie. Onder de deelnemende participanten bevinden zich naast gevestigde namen, ook jonge talenten op het gebied van meubelontwerp, textiel, keramiek tot mode. Op de foto linksonder: Stafa by Vibeke Fonnesberg Schmidt geïnspireerd op de Schotse westkust en vroege Star-War films. Traditionele mode van Nicholas Nybro zien we terug in zijn werk Denmark on my Mind.

Als afsluiter op de grote foto de Carter vaas van Floris Hovers voor Cor Unum. Cor Unum presenteerde zich dit jaar in in het Dutch Design District Isola, samen met Dutch Invertuals en Kiki&Joost. Het thema van hun expositie was Changing the Skin of Creamics, waarbij ze in samenwerking met een aantal Nederlandse ontwerpers opnieuw naar hun ontwerpen keken en op zoek zijn gegaan naar nieuwe manieren  om naar hun werk te kijken. Bij Floris Hovers resulteerde dat in deze prachtige vaas waarbij hij geïnspireerd was door zijn eigen ontwerpproces. De gelaagdheid van kleuren die ontstaan bij het verven van objecten in zijn werk, werden toegepast op deze vaas.

Please follow and like us: