Op de koffie bij: Koffieleute

Ik ben gek op koffie en op leuke koffietentjes. Wonende in Utrecht hoog tijd om een rondje koffie te doen op zoek naar al die leuke en nieuwe plekjes. Daarom deze nieuwe rubriek ‘Op de koffie bij’. Vandaag starten we bij Koffieleute, een nieuwe koffie hotspot onlangs geopend in Utrecht. Samen met vriendin fiets ik naar de Westerkade, want koffie drinken samen is altijd nog gezelliger. Koffieleute zit gevestigd in een oude drukkerij aan de Westerkade, waar ook creatieve broedplaats DRUK zit. Westerkade is een gebied dat volop in ontwikkeling is en je zeker in de gaten moet houden! Aan de Westerkade wordt gebouwd aan een nieuw treinstation en zal in de toekomst nog makkelijker te bereiken zijn. Ook ligt de Westerkade dicht bij het Ledig Erf, bekend om zijn gezellige terrasjes. Maar genoeg over de locatie. Want we komen vooral voor de koffie. Koffie Leute  is een  koffiebar die zich hoofdzakelijk richt op filter- en slow coffee.

blog_collage_Koffieleute

Bij binnenkomst worden we warm onthaald door een van de koffiebrouwers Martijn. Koffieleute Brauhaus is een concept van Martijn, Dirk en Olivier en bedacht tijdens een borrel. De jongens hebben een passie voor koffie en ‘ouwehoeren’ ook graag over koffie. Ondertussen hebben wij wel zin een ‘lekker bakkie’ gekregen en vragen Martijn welke koffie hij ons aanbeveelt. Het blijkt lastig kiezen, want bij Koffieleute hebben ze wel 7 verschillende manieren om koffie te zetten. Ook hebben ze veel soorten koffiebonen die ze terplekke voor je afwegen en malen voor de juiste hoeveelheid om een perfect kopje koffie te zetten. We kiezen uiteindelijk voor Chemex (een type pot en zetmethode), volgens Martijn een schone, cleane & crispy koffie (zie ook op de foto).  De koffiegeur komt je tegemoet en ondanks zijn lichte kleur smaakt de koffie ook heerlijk. Martijn: ‘bij Koffieleute doen we juist filterkoffie om we het ritueel zo leuk vinden’. Hier kom ik zeker weer een keertje terug om een van de overige koffiemethodes uit te proberen.

Koffietip van Martijn: meten is weten. Je kunt het beste per kopje malen. Koop een weegschaal, verse bonen, ga op zoek naar een handmaler bij de kringloop of bij je oma thuis en een thermometer. Dan heb je een prima basis kit om mee te experimenteren.  Zorg dat je goede bonen hebt en ga vooral proeven om erachter te komen wat je het lekkerst vind!

Koffieleute, Westerkade 30, Utrecht www.koffieleute.nl
Open: ma-vrij 08.00-18.00, za 09.00-18.00, zo 10.00-18.00

Please follow and like us: