Places to be: Jekerkwartier in Maastricht

Maastricht is een heerlijke stad om een lekker lang weekend te vertoeven. Onlangs waren wij een weekendje in Maastricht en ontdekten deze leuke plekken in het oude centrum van Maastricht. Het lijkt wel dat in deze stad altijd de zon schijnt. Als ik in Maastricht ben zoek ik graag de achteraf straatjes op. Hier vind je unieke winkeltjes, gezellige Limburgse barretjes en goede restaurants. Aan het Vrijthof zelf zit het Museum aan het Vrijthof, houdt de website in de gaten voor actuele informatie over de tentoonstellingen. Als je een van de zijstraatjes naast het museum doorloopt kom je in het Jekerkwartier, een historische stadswijk vol kunst, cultuur traditionele cafeetjes en moderne restaurantjes. Ook wel het Quartier Latin van Maastricht genoemd.

Galerie Hotel Dis Kunstlokaal

Wij liepen richten SintServaasklooster en dwaalde door de pittoreske oude straatjes van Maastricht richting Achter de Molens. Hier vlakbij bevind zich in de Tafelstraat Galerie en Hotel Dis. Een kunstlokaal voor exposities en evenementen waar je tevens kunt overnachten. De volgende dag ontbijt je midden in de expositie ruimte. Ook als je hier niet logeert is Galerie en Hotel Dis kun je hier prima binnen wandelen en naast de exposities ook terecht voor een kopje koffie of thee. Als je de Tafelstraat uitloopt kom je uit op de Maastrichter Heidenstraat. Een straat vol boetiekjes en galeries en ook op zondag zijn deze veelal geopend.

Designer Milan Palma

Ons oog viel op de winkel van Tassenontwerper Milan Palma. De deur van de winkel stond uitnodigend open en een heerlijk muziekje hoorde je op de achtergrond die van een oude platenspeler komt. Bij binnenkomst werd door een jongeman met stoere tattoo’s een tas in elkaar gezet achter de naaimachine. De handgemaakte tassen staan als pronkstukken ge-etaleert in een grote kastenwand in de ruimte. Achterin de ruimte staat een robuuste werkbank waarop gereedschap en leren lappen liggen uitgestald. Hier wordt alles met de hand gemaakt! We worden hartelijk welkom geheten door, blijkt al snel in het gesprek, de zwager van Milan Palma. Niet alleen de tassen zijn mooi om te zien, de hele omgeving die deels ingericht is als atelier geeft een mooie sfeer van ambacht.

Om de hoek in een zijstraatje belanden we op het terras tussen de Maastrichtenaren op de Stenenbrug Bij Jack en Lobina. En drinken we hier in de laatste zonnestralen van de dag een koud Limburgs biertje. Daarna gingen we op zoek naar een lekker restaurant in de buurt.

Restaurant Witloof

Een paar straatjes verder, in de Sint Bernardusstraat/Helstraat, ligt restaurant Witloof. Een Belgisch restaurant met wel honderden biertjes op de kaart. Beneden in de de bierkelder staan de vele biertjes uitgestald, Een walhalla voor elke bierliefhebber. Ook het interieur is een lust voor het oog. Van moderne tapijtjes op de muur, grootmoeders servies op tafel en een gouden fiets als eyecatcher op de bar, gewoon om de eigenaar het leuk vond. De bediening loopt in laborantenjassen, wat je een beetje het gevoel geeft in een stripverhaal van Suske en Wiske te zijn beland. En dan is een weekend weer veel te kort als je deze mooie plekken ontdekt ­čśë

Please follow and like us: