Tendresse Florale: zo teder, de ranonkel Butterfly

Een tijdje geleden kwam ik bij de bloemenwinkel een prachtige mooie bloem tegen. Deze bloem zat met meerdere bloemen op 1 stengel, de blaadjes bijna doorzichtig, fragiel, maar oh zo verfijn en teder! Thuisgekomen bedacht ik mij dat ik aan de bloemist vergeten te vragen was welke bloem dit nou eigenlijk was en plaatste ik een foto van de bloem in mijn story’s op Instagram. Hierop kreeg ik o.a. een reactie van bloemkunstenaar Judith de Vries, @tuinvanjudith. Het bleek de ranonkel Butterfly te zijn.

Tendresse Florale

Ik wist meteen dat ik deze bloem wilde vastleggen in een fotoserie. En besloot er een concept voor te bedenken. Het thema was al snel geboren: Tendresse Florale (bloemige tederheid). Een fotoserie waarin deze bloem centraal moest komen te staan, gedragen en getoond door een net zo verfijnd model als mooi keramiek!

De bloem wordt op dit moment alleen in Nederland geteeld bij Monarch Flowers. Via hen zocht ik een aantal soorten uit die perfect pasten in het plaatje wat ik voor ogen had: de Ranunculus Butterfly Ariadne, Melissa, Ninos en Eris, gecombineerd met de volle bloem Ranunculus Romance Maritime. De zachtroze en witte tinten van de Ariadne, Melissa en Ninos zijn in de fotoserie gecombineerd met een diepere roze kleur van de Ranunculus Butterfly Eris. Deze laatste bloem is nog niet op de markt, maar mocht al wel in deze fotoserie stralen!

Ranonkel Butterfly

Ook wel Ranunculus genoemd, is een snijbloem die uit de Japanse veredelingsstal van Aya Engei komt. De bloem is goed voor een lang vaasleven. Het unieke aan dit Ranunculus-soort is het enkele bloemblad. Elke steel kan maar liefst zeven tot twaalf bloemen dragen. De bloemblaadjes hebben een laagje wax, waardoor ze een mooie glans hebben en de bloemen lang meegaan.

De ranonkel Butterfly wordt momenteel maar in drie landen geteeld. In Italië, Portugal en Nederland. Het voordeel van de teelt in verschillende landen is, is dat het productieseizoen langer is. De productie begint in Italië, vervolgens Portugal en daarna in Nederland.

De kweker

Monarch Flowers is de Nederlandse kweker van de Ranunculus Butterfly serie en onderdeel van Green Works. Monarch Flowers is gevestigd in ’s-Gravenzande met drie tuinen en met één tuin in Hoek van Holland. In oktober worden de plantjes gepoot vanuit weefselkweek. Ranonkel is een vorstvrije, koude teelt. Het doel is om de plant rustig op te kweken waardoor de kwaliteit optimaal is. In maart zijn de eerste bloemen rijp genoeg om gesneden te worden. De productie gaat door tot half mei. Hierna wordt de temperatuur te hoog en krijgen de planten te veel daglicht. De planten worden gerooid en de plant gaat in rust.

Deze blog is in samenwerking gemaakt met Green Works en Monarch Flowers.

Met dank aan: model Irene, Ineke van de Werff en Saudade Collective (Ribbel-vazen), kruk en stoel Skovby DK via Martin van Nederkassel (stoel #SM 825 en kruk #SM 840), porseleinen schaal met Ikebana-bloemsteker van BloomInspiration

Please follow and like us: