Viooltjesfestijn

Viooltjes festijn: stylinginspiratie & tips!

Viooltjes zijn echte winter en voorjaarsbloeiers. Wist je dat er wel meer dan 400 soorten zijn? De meeste soorten worden op vochtige en iets beschaduwde plaatsen aangetroffen. Na het bloeien draait de uitgebloeide bloem zich naar beneden. Na de rijping richt de zaaddoos zich weer op, en opent zich. Het verdroogde zaadkapsel staat onder spanning en bij beweging schieten de zaadjes weg. Violen zijn dankbare plantjes en bijzonder veelzijdig. Je kunt ze behalve in de volle grond ook in potten toepassen. Zorg wel voor vorstbestendige potten en check of er een gaatje in de bodem zit zodat overtollig water weg kan vloeien.  Viooltjes zijn één of twee-jarig. Hierdoor moeten ze elke keer opnieuw gezaaid worden. In de praktijk zaaien wilde viooltjes zichzelf gemakkelijk uit.

Viooltjesfestijn

Stylingtips & DIY’s met viooltjes

Je kunt thee van viooltjes zetten, gesuikerde viooltjes maken (zie recept gesuikerde rozenblaadjes), lekker door een salade of as decoratie op een taart (zie recept Paastaart van advocaat en viooltjes), ijs of drankje. Agnes Looman van Agnes Kruidentuin maakt er tijdens de ‘Fit met voorjaarskruiden’ workshop een lekkere handcrème van. Je vindt het recept in het magazine Oogstfestijn de Voorjaarskruiden editie. Wij plukten viooltjes uit de tuin en zetten ze decoratief op verschillende vaasjes. Ook is het erg leuk om de viooltjes te drogen en in een lijstje te doen. De Pocket FlowerPress van Carmela Bogman is een mobiele bloemenpers gemaakt van semi-transparant kunststof met er tussen in een boekje dat dienst doet als pers. Nadat de bloem is geperst kun je hem gebruiken als lijstje om je geperste bloem in op te hangen.  Ook leuk: plak een een viooltjes met een stukje washi-tape op een label en gebruik deze om een cadeautjes mee te versieren.

viooltjesfestijn

Voorjaarskruiden

Prille voorjaarsblaadjes hebben een reinigend vermogen wat helpt om het lichaam te ontgiften. Juist jonge blaadjes zitten vol met mineralenen vitaminen. Ieder kruid bezit één of meer actieve eigenschappen. Zo werkt de één laxerend, de ander bloed-zuiverend. En weer een ander vergruist mogelijke stenen uit organen of reinigt de spierweefsels. Er zijn kruiden die slijmophopingen in de luchtwegen kunnen oplossen en kruiden die het lichaam tot transpireren aanzetten. Meer lezen over kruiden? Bekijk Oogstfestijn magazine Kruideneditie hier. Of maak een reinigende voorjaarsthee met verschillende voorjaarskruiden:

  • Driekleurig viooltje
  • Jonge brandneteltoppen
  • Paardebloem
  • Citroenmelisse
  • Verveine
  • Duizendblad

Eigenschappen viooltjes

Van het driekleurig viooltje wordt zelden de wortel gebruikt. Meestal gebruikt men alleen het bovengrondse deel van de plant.De nierfunctiestimulerende stoffen zoals flavonoïden, saponosiden en gaultherine zorgen voor een ontgiftend effect; het lichaam wordt gereinigd van toxinen. Vitamine E werkt op de huid als een antioxidant, ook al wordt het oraal ingenomen. De salicylaten zorgen voor een ontstekingsremmend en pijnstillend effect. Deze werking kent vrijwel iedereen van aspirine. Driekleurig viooltje bevat in feite natuurlijk-biologische aspirine. Let op: bij overmatig gebruik kan het viooltje braakneigingen geven.

Met dank aan: Amazona Krijtverf kleur Velvet Clay
Op de foto’s: klein espressokopje BloomInspiration, glazen vaasje privébezit, washitape botanical van wowgoods, roze lint Søstrene Grene, Bonsai schaar Dille & Kamille, Pocket FlowerPress van Carmela Bogman

Please follow and like us: