29 dec Millionaires shortbread, we love it!
Je hebt het vast wel eens gegeten: Millionaire’s Shortbread is een goddelijke zandkoek van biscuitdeeg, karamel en chocolade. Het koekje komt oorspronkelijk uit Schotland en vanwege de luxe ingrediënten werd de Caramel Shortbread ook wel Millionaire’s Shortbread of Shortcake genoemd. In het Nederland is de bodem ook wel te vergelijken met een sprits.
De basis is een de zoete bodem van biscuitdeeg, een combinatie van meel, (room)boter en suiker. De vulling van de zandkoek door boter, gecondenseerde melk en zachte bruine suiker te verwarmen. Deze vulling wordt gelijkmatig verdeeld over de biscuitbodem. Vervolgens maak je een topping van door chocolade au bain marie te smelten en deze over de karamel toe te voegen. Als de zandkoek klaar is snijd je ‘m in vierkanten of lange bars.
Het originele recept van Millionaires Shortbread kent veel variaties. Ook kun je eindeloos variëren met de toppings bovenop de chocolade. Denk aan geroosterde hazelnoten, gedroogd fruit, chocolade strepen in een andere kleur of zoals wij deden met zeezout. Ook een superlekkere combi! Heb je al zin gekregen? Het recept vind je hieronder. Lekker als dessert of tussendoortje, kan van te voren worden gemaakt en bewaard worden in de koelkast. Let wel dat de karamel niet te lang houdbaar is.
Een lekkere zoet recept om in de kerstvakantie te maken!
Op de foto’s: kaars Tallow pink van Ontwerpduo, roze verloop kerstboom van keramiek Søstrene Grene, poster Farrow & Ball, washitape wowgoods, bordje roze uit de serie Gradient servies van Studio H+E, cup uit de serie Care for Milk van productdesigner Ekaterina Semenova, walnoot roze keramiek van Ditte Fisscher, papier kersthangers van Dille & Kamille, houten deur als tafelblad geschilderd in geschilderd met krijtverf Chocolad Chaud nr 03, muur geschilderd met krijtverf Café Glace nr 02 van Amazona Krijtverf.
Millionaire’s shortbread met karamel en chocolade
voor zo’n 12 tot 16 koekjes
Shortbread bodem
- 120 gram ongezouten boter
- 225 gram bloem
- 100 gram fijne kristalsuiker
- Snufje zout
Karamel
- 60 gram boter
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 4 el donkerbruine basterdsuiker
Chocolade topping
- 200 gram chocolade
- 1 vanillestokje
- fleur-de-sel
- of geroosterde noten (bv walnoten of hazelnoten)
Shortbread bodem
Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een bakvorm van van ong. 24 cm doorsnee met bakpapier. Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met alle ingrediënten voor de bodem in een kom. Kneed met een mixer het geheel tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Gebruik de acheterzijde van een lepel om het deeg te verdelen. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak het deeg zo’n 20 minuten in de oven, tot het deeg goudbruin wordt. Laat de bodem vervolgens afkoelen voor je aan de karamel begint.
Karamel
Smelt de boter in een pannetje. Voeg de melk en suiker toe. Blijf roeren op een laag vuur tot alle suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoger en blijf roeren met een garde. Breng het mengsel aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten koken terwijl je blijft roeren. De karamelvulling is klaar als deze genoeg is ingedikt. Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem en verspreid dit met een spatel gelijkmatig in de vorm. Zet de taart even in de koelkast zodat de karamel kan afkoelen.
Chocolade topping
Verwarm de slagroom, voeg de rasp van een vanillestokje toe. Als de slagroom bijna kookt haal je de pan van het vuur Je ziet belletjes aan de randen verschijnen. Roer de chocolade goed door de de slagroom en als het mooi gesmolten is verdeel de chocolade gelijkmatig over je shortbread met karamel. Strooi er wat Fleur de Sel of Maldron vlokken overheen of stukjes grof gehakte walnoten en laat het geheel in de koelkast afkoelen voor ongeveer 45 minuten.