Vij5 Extraordinary Festival Designkwartier

Festival Designkwartier 2018

Dit jaar wordt Festival Designkwartier voor de 5e keer georganiseerd. Het festival is een mix van pop-ups, winkels, musea en zelfs woonkamers bij mensen thuis. Afgelopen vrijdag bracht ik een bezoek aan het Design Festival. BloomInspiration was uitgenodigd voor een perstour door Edwin Pelser, waarbij we in de ochtend per fiets een sneak preview kregen van de verschillende locaties en ontmoetingen met designers. Er zijn wel ruim 100 locaties, 65 verschillende designers, verschillende workshops en talks te doen. BloomInspiration licht er een aantal voor je uit. Ook dit jaar valt er weer genoeg te ontdekken!

Festival Designkwartier 2018

We begonnen de ochtend bij Roderick Smit. Roland studeerde in 2010 aan de Design Academy Eindhoven met zijn proefschrift “WOLWAEREN”. En begon met alleen Nederlandse handgemaakte producten. Het doel van Roland is ook om inzichten te bieden in de verschillende stadia en plaatsen in de productieketen, waarbij wordt gestreefd naar het behouden of herstellen van traditionele processen. Daarom ontwerpt hij concepten en producten waar mensen zich goed bij voelen en die ondersteunen in het dagelijks leven. Ook wil hij het maakproces laten zien om traditionele ambachten niet verloren te laten gaan. Door zijn verschillende concepten te bundelen, is de wereld van ‘Tafelwaeren’ ontstaan. Op een gedekte tafel staat het handgemaakte servies uitgestald alsof we zo mogen aanschuiven.

FFestival Designkwartier 2018

In dezelfde straat verscholen achter een poort aan de Touissantkade ligt Quartair, een kunstenaarscollectief dat een platform voor kunstenaars in Den Haag met een internationaal netwerk. Tijdens het Festival is hier de tentoonstelling ‘Heet uit Milaan’ te zien met o.a. het werk ‘Recolored, a new way of recycling’ van Jessica Den Hartog, Pleated Seat van Studio Joris de Groot, nieuwe collectie stoelen, lampen en een tafel van Klaas Kuiken en levensechte  planten die lijken te zijn opgesloten in hun lichtgevende frames en Melon totems van Rem Atelier.

Festival Designkwartier 2018

Dit jaar maakte  Vij5 een aantal producten uit hun collectie ‘extraordinary’. De collectie is te zien en te koop bij Edwin Pelser. De ‘extraordinary’ collectie bestaat uit een serie kandelaars, lampen en porselein servies  met verrassende kleurencombi’s. Ook vind je in de Vij5 Pilotstore nu ‘special editions’ die nergens anders te koop zijn. Productdesigner Jenna Postma vervaardigt een steeds uitbreidende en vernieuwende collectie meubels en woonaccessoires. Haar ontwerpstijl kenmerkt zich door eenvoud, speelsheid en een passie voor detail. Materiaal, kleur en vorm creëren een warme en natuurlijke sfeer. Tijdens Festival Designkwartier is een vernieuwde collectie keramiek te zien waarbij een grafische lijn centraal staat. Door het keramiek op verschillende manieren op elkaar te zetten ontstaan steeds nieuwe vormen. In het oude bankgebouw op Prins Hendrikplein 14 vind je het werk Envisions. Dit collectief van jonge ontwerpers richt zich op het onderzoeken van kleur, materialen en technieken. In hun samenwerking met Finsa, een van ‘s werelds grootste producenten van plaatmateriaal, gaan ze op zoek naar nieuwe toepassingen en mogelijkheden.

Je kunt het festival nog tot en met vandaag bezoeken. De meeste locaties zijn geopend van 11.00u – 18.00u. Daarna kan je op het terrein van de Elektriciteitsfabriek terecht voor een hapje en een drankje, of in een van de vele restaurantjes of eetcafés in het Zeeheldenkwartier. Kijk op de website voor het volledige programma: www. festivaldesignkwartier.nl

Please follow and like us: