Op bezoek bij Bloementuin Annemiek

Zooo leuk!! Eindelijk ben ik bij Bloementuin Annemiek op bezoek geweest om een mooie fotoreportage te maken! Annemiek woont in Overijssel op een prachtige boerderij met een enorme ruimte rondom waar ze haar bloementuin heeft aangelegd. In 2019 is zij begonnen met haar bloemenpluktuin en inmiddels is dit alweer het derde seizoen. Ze teelt alleen bloemen voor verkoop aan huis, maar sinds vorig jaar maakt ze soms ook de prachtigste boeketten die ze levert aan Bloem op de taart in Zutphen. Op een mooie na zomerdag in september hebben we heerlijk door haar bloementuin gewandeld en foto’s gemaakt. Daarnaast bedacht ik samen met Annemiek een mooi bloemenarrangement die je makkelijk zelf kunt maken. De tutorial om dit Centerpiece bloemstuk te maken vind je hier.

Duurzame en ecologische bloemen

Annemiek werkt graag buiten in de natuur tussen de kleurrijke bloemen en wordt vrolijk van al het gezoem van de bijen en vlinders in haar tuin. Ze vertelt enthousiast over de verschillende bloemen die gedurende het seizoen in de tuin staan. Het liefst werkt ze volledig ecologisch, toch is dat nog best een uitdaging, omdat nog steeds veel telers hier niet op ingesteld zijn. Toch komen er steeds meer telers die het belang inzien van een duurzame en ecologische teelt, zoals Bloem en Oogst. Voor meer duurzame telers neem ook eens een kijkje op www.slowflowers.nl

Wanneer begint Annemiek met zaaien?

Gedurende het seizoen werkt Annemiek met verschillende bloemen. Meestal begint ze in Maart met voorzaaien, maar sinds deze zomer heeft zij een tuinkas en is ze al in september begonnen met zaaien van winterharde eenjarigen en gaan de tulpenbollen de grond in. Eind januari kweekt Annemiek ranonkels op, om deze eind februari onder een tunnel in de volle grond te poten. Begin maart zaait ze dan de rest van de eenjarige bloemen voor. Annemiek: ‘Ook zaai ik veel bloemen in de volle grond vanaf half april en sommigen nog een keer eind juni, dit om dan in september voor de 2e keer bijvoorbeeld Nigella (Juffertje in ’t groen) in bloei te hebben’.

Favoriete bloemen van Annemiek

Dat wisselt per seizoen; in het voorjaar zijn dat de tulpen, maar ook de ranonkels die je dik in de knop plukt. Annemiek: ‘Ze voelen dan aan als marshmallows. De rankonkels kunnen zich op de vaas ontplooien tot een prachtige en enorme bloem met papierachtige bloemblaadjes, echt prachtig!’ En in de zomer de dahlia, met haar vele kleuren en variaties, maar ook scabiosa, deze bloem heeft ook zulke mooie kleurrijke bloemen op lange dunne stelen, waar de bijen en vlinders dol op zijn. Daarnaast werkt Annemiek het liefst, afhankelijk van het seizoen, in boeketten met o.a. dahlia’s, scabiosa, nigella, zinnia’s, tulpen en narcissen. Annemiek wordt vooral blij van het maken van mooie boeketten en creatief bezig zijn met bloemen.

Inspiratie & favoriete kwekers

Bij @floretflower volgde Annemiek o.a. een online cursus. Daarnaast volgt ze verschillende (internationale) Instagram accounts waar ze inspiratie op doet, zoals o.a. @sarahravensgarden. Ook kan het heel inspirerend zijn om bij de verschillende telers te kijken welke bloemen er leverbaar zijn. Annemiek bestelt haar zaden en bollen bij meerdere kwekers zoals www.famflowerfarm.comwww.geerlings-dahlia.nlwww.dahliaonline.nl etc. Voor zaden kun je goed terecht bij www.bloemenoogst.nl , www.doityourselves.nl en www.bolster.nl 

Tips van Annemiek

Als je zelf een bloementuin wilt beginnen is de tip van Annemiek: ‘Begin niet te groot, blijf dicht bij jezelf en wat jij mooi vindt en aankunt. Verdiep je bijvoorbeeld eens in mooie en inspirerende boeken zoals ‘De Pluktuin’ van Marloes Bijlsma en ‘A Year in Flowers’ van Erin Benzakein. En vergeet vooral niet te genieten van je bloementuin en zelf geteelde bloemen!

Je kunt Annemiek volgen op instagram: @Bloementuinannemiek

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us: