Paris Designweek La Roche Hotel and Spa

Paris Design Week

In september vind elk jaar de Paris Design Week plaats. Een week lang tonen galeries, scholen, studio’s en shops het beste in creatie en design en tonen zij hun collecties en openen speciaal hun deuren tijdens deze week. Daarnaast zijn er op verschillende locaties exposities en ontmoetingen met designer. BloomInspiration was afgelopen weekend in Parijs en ging op ontdekkingstocht. We lieten ons onderdompelen in kunst, design, cocktails en uiteraard lekker Frans eten bij een gezellige bistro.  Overigens is het ook heerlijk om tijdens mooi weer even te vertoeven in een van de vele parkjes die Parijs rijk is.  De Design Week vind plaats in verschillende 4 Quartiers van Parijs. Ons appartement ligt vlakbij Madeleine waardoor we al wandelend de eerste route kunnen starten in het district Opéra/Concorde/Étolie. Handig is om de gids en plattegrond op een van de deelnemende locaties mee te nemen.

Paris Designweek Milliken

Onze eerste stop was bij Milliken, een innovatief bedrijf op het gebied van Floor Covering and Modular Carpets Tiles. Een van hun showrooms is gevestigd in een prachtig pand vlakbij Boulevard de Haussmann. Als sinds 1885 richt Milliken zich op het bieden van onderzoeken en oplossingen bedenken voor van alledaagse issues op het gebied van interieur en design en ontwikkeld technieken en materialen voor de woonindustrie. Tijdens de Design Week onthult Milliken haar nieuwe collectie tapijttegels ‘ Fine Detail’ en zijn zij met studenten van Ecole Nationale Supérieure de Creation Industrielle, de ENSCi-Les Ateliers een samenwerking aangegaan waarbij de studenten aan de slag gingen met de garens en materialen uit deze nieuwe collectie. Dit leidde tot verrassende ontwerpen. Student Marie Baffard ontwierp een serie broches waarbij zij het materiaal combineerde met metaal.  Justine Chagnaud onderzocht het materiaal en maakte een sculpturale installatie getiteld Corps Contre Terre. Het duo Lou Durand en Adrien Giordana ontwierpen een lichtobject door het materiaal van Milliken als garen te gebruiken en te verwerken doormiddel van brei-technieken.

Paris Designwee Mourne Textiles

Vlakbij Madeleine zit de fashionstore van Margaret Howell een hedendaagse Britse kledingontwerpster die succesvol heeft gewerkt in heren- en dameskleding. Vroege klanten waren Paul Smith, Ralph Lauren, Browns en Joseph Ettedgui. Opvallend in haar werk is haar kijk op t-shirts, schooluniformen, de veterschoen, houtje touwtje jas (duffle coat) en trenchcoat. Niet verrassend dan ook dat Mourne Textiles uitgenodigd was om tijdens de Design Week aanwezig te zijn.  Mourne Textiles is een door een familie gerunde atelier en studio die handgeweven textiel maakt, gelegen aan de voet van het Mourne-gebergte in Noord-Ierland. Mourne Textiles werd opgericht door Gerd Hay-Edie in 1954, gebruikte lokale boerendochters aan het weefgetouw van de studio en koos haar garens uit een molen in Donegal. De studio’s van Mourne worden nu gerund door Gerd’s dochter Karen en haar kleinzoon Mario. Het duo brengt de uitgebreide erfenis van Gerd nieuw leven in met hun collectie geweven kleden, spreien, kussens en huishoudelijke artikelen. Speciaal voor de Design Week werd een klassieke weefmachine overgebracht waarop Karen terplekke wandkleden aan het weven was die vervolgens in de shop te koop waren.

Paris Designweek Le Roch Hotel and Spa

Niet alleen showrooms, galeries openen hun deuren voor het design-minnend publiek. Ook hotels en restaurants zijn tijdens de Design Week te bezoeken. De Le Roch Hotel en Spa is een 5 sterren boutique-hotel gelegen tussen Place de l’Opéra en Place Vendôme en ligt op 500 meter van de Jardin des Tuileries in Parijs, en beschikt over een binnenzwembad en een wellness-centrun Het hotel isingericht door designer Sarah Lavoine. De inrichting is warm en stijlvol en met een oriëntaalse touch. Heerlijk om even neer te vleien op een van de prachtige velvet Gubi-chairs die speciaal in deze kleuren voor het hotel zijn ontworpen. Er is tevens een kleine binnenplaats om een drankje te nuttigen, maar wij zaten maar al te graag binnen in de sfeervolle restaurant om van ons wijntje te genieten. Paris Designweek Galerie Sors

Vervolgens wandelden we via het park Jardin de Tuileries (het park naast het Louvre), waar we een kleine tussenstop maakten bij de fontein in het middag zonnetje, naar de wijk Saint Germain. Het leuke van de Design Week is dat je op onverwachte plekken kunt komen. Zoals bij Galerie Sors, een verscholen galerie in ook weer een prachtig klassiek pand tegenover het Rodin Museum. Galerie Sors is een Design Agency van founder en creative director Rebecca Ross, waar ze high-end projecten ontwikkeld in samenwerking met architecten en ontwerpers over de hele wereld. Het interieur is verrassend ingericht met Franse klassieke meubels gecombineerd met eigentijdse meubels van gerenomeerde designers. Het tapijt op de de vloer is bijvoorbeeld van de Duitse ontwerper Jan Kath en komt uit de serie From Russia With Love, wat als je naar de spetters op het kleed kijkt, een dubbelzinnige betekenis geeft. Rebecca ontvangst is hartelijk en gastvrij. Ze doet dit jaar voor het eerst mee aan de Design Week en dat beviel haar goed dat ze wellicht volgend jaar weer mee doet.

Ga je binnenkort naar Parijs en ben je op zoek naar meer inspiratie? Zie ook mijn andere blog met leuke tips & places to be over Parijs:
www.bloominspiration.com/inspiratie-we-love-paris

Voor meer informatie over deze Design Week en deelnemers kijk ook op: www.maison-objet.com/en/paris-design-week

Please follow and like us: