BotmaenvanBennekom

Portret: Botma & van Bennekom verzorginsproducten

Tijdens de voorbereidingen van Oogstfestijn voorjaars kruideneditie waren we op zoek naar leuke, kleine en duurzame merken en producten. En zo ontdekte ik de producten van BOTMA & van BENNEKOM. Niet alleen een leuk merk met mooie verzorgingsproducten, ook nog eens een merk met een bijzonder verhaal.

Het ontstaan

Uit liefde voor het goede uit de natuur en onze huid is Rianne aan haar zoektocht begonnen. En verdiepte ze zich in het maken van natuurlijke zepen en verzorgende producten. In 2016 begon Rianne vanuit haar tuinhuisje in Amsterdam met het maken van de eerste zepen. Rianne: ‘Aangezien je huid je grootste orgaan is, is het belangrijk om producten te kiezen die ook daadwerkelijk iets goeds voor je huid kunnen betekenen’. Om deze reden zijn producten van BOTMA & van BENNEKOM vrij van parabenen, sodium lauryl/laureth sulphate (SLS) en synthetische geur- en kleurstoffen.

BotmaenvanBennekomBegin dit jaar zocht ik contact met Rianne om haar te ontmoeten en een reportage over haar verzorgingsproducten te maken. Onlangs is Rianne met haar gezin verhuisd vanuit Amsterdam naar een bovenwoning in Arnhem. We spraken bij haar thuis af in haar knusse keuken. En terwijl we samen het proces en de verzorgingsproducten vastlegden in een reportage vertelde Rianne openhartig over haar zoektocht naar iets wat haar voldoening en zin in het leven geeft.

BotmaenvanBennekom

Ooit begon ze als zangeres, deed ze de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en daarna een master Theaterzang op het Conservatorium in Amsterdam. Maakte ze met haar bandje een EP en stelde ze hoge eisen voor zichzelf in het muziekschrijven. Het schrijven van liedjes voelde op den duur als een gevecht. En het dagen regelen om optredens voor elkaar te krijgen maakten haar niet gelukkig. Maar wat dan wel? Tijdens een vakantie had ze een bijzondere ontmoeting met een vrouw die haar eigen zeep maakte en raakte geïnspireerd. Ze vertelde haar idee voor een eigen verzorgingslijn en het maken van zepen aan een vriendin (Simone van Bennekom) en toen was het merk BOTMA & van BENNEKOM geboren. Met BOTMA & van BENNEKOM probeert Rianne haar eigen omgeving en hopelijk die van vele anderen te vullen met een eerlijke, duurzame en gezonde manier van leven.

BotmaenvanBennekom

Aanrader: haarzeep

De heerlijk geurende kruiden haarzeep van kokosolie en mangoboter met etherische patchouli olie, etherische rozemarijnolie is echt een aanrader! Vrij van SLS en dus goed voor je haar en huid. En het schuimt ook heerlijk! Wrijf de zeep over je natte haar als je onder de douche staat zodat er schuim ontstaat. Dan lekker inmasseren en vervolgens uitspoelen. Even wennen in het begin, de structuur van je haar voelt anders aan, maar daarna wil je niks anders meer 😉

5 vragen aan Rianne Botma

1. Waar droomde je als kind van?

Ik ben altijd erg gevoelig geweest voor schoonheid en was veel bezig met alles om mij heen zo mooi mogelijk te maken. Een eigen fijne wereld creëren. Dat heb ik in het zingen en acteren ook altijd kwijt gekund. Iets alledaags uitlichten zodat je er schoonheid in kunt ontdekken. Vanaf dat ik jong was wilde ik al graag in een boerderij wonen en dat wil ik nog steeds. Ik denk dat het er voor mij om gaat dat dat wat ik doe stroomt, Ik ben trots op dat ik kan zeggen dat ik op elk moment van mijn leven iets heb gedaan waar ik op dat moment het gelukkigst van werd. Dat is de rode draad. Ik kan me ook voorstellen dat ik naast BOTMA & van BENNEKOM nog veel meer andere dingen zal gaan opzetten.

2. Wat vind je het leukste aan je werk?

Dat ik op elk moment creatief kan zijn en nieuwe ideeën kan omzetten in iets concreets. Om je bedrijf te laten groeien moet je steeds weer opnieuw richting bepalen en kijken welke kansen er liggen, welke je voor jezelf kunt creëren en wat je los moet laten. Dit maakt dat ik constant in een stroom zit van nieuwe ideeën. Er valt altijd iets te dromen. Ook vind ik de praktische kant heerlijk. Het verwerken van bestellingen en het maken en snijden van de batches zeep. Het is zo duidelijk wat er moet gebeuren en het bevredigd heel erg als dat aan het einde van de dag dan ook daadwerkelijk gebeurd is.

3. Wat voor producten maak je?

Ik maak vijf verschillende natuurlijk zepen en andere verzorgende producten zoals een Lip- & Huidbalsem, Luxe Badmix en een Huid- & Haarolie. Ook maken we geurzakjes van onze geraspte zeepresten. Zo beland er geen enkel stuk zeep in de prullenbak. Met onze producten willen we een hele minimalistische verzorgingslijn opzetten. Met zo min mogelijk producten je hele lichaam zo goed mogelijk verzorgen.

BotmaenvanBennekom4. Met welke materialen werk je graag?

Natuurlijke grondstoffen, waar mogelijk van biologische afkomst. Ik hou niet van synthetische geur- en kleurstoffen. Daar raak ik van in de war. Ik kan er ook niet goed tegen als iemand om me heen veel parfum op heeft of deodorant, of als zeep geparfumeerd is. Alles moet een natuurlijke zachtheid en geur hebben en in één plaatje met de natuur kunnen samensmelten. De grondstoffen waar ik het meest mee werk zijn kokosolie, shea butter, olijf-, zonnebloem-, zoete amandelolie, etherische oliën en rode en groene klei.

5. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Uit de natuur en uit mijn eigen behoefte aan verzorging. Ik draag (bijna) geen make-up en vermijdt plastic verpakkingen in de badkamer. Onze producten zijn bedoeld om je natuurlijke schoonheid mee te verzorgen. Het uiterlijk van de Boszeep heb ik bedacht aan de hand van foto’s die ik in het bos genomen heb. Je ziet het aan het patroon van de zeep. De onderkant is de bosgrond met bruin, rood en wit en daarboven het groen van de bladeren aan de bomen.

BotmaenvanBennekom

Waar te koop:

De producten van Botma & van Bennekom zijn op steeds meer plekken en leuke shops te koop! Landelijk verkrijgbaar in ieder geval bij WAAR, cadeauwinkel voor duurzame producten. Kijk op www.botmaenvanbennekom.nl voor een verkooppunt bij jou in de buurt.
Je kunt de verzorgingsproducten uiteraard ook bestellen in de webshop van BOTMA & van BENNEKOM.

Please follow and like us: