binnenkijker designer Ekaterina Semenova

Binnenkijken bij designer Ekaterina Semenova

Afgelopen najaar kwam ik bij designer Ekaterina Semenova thuis en werd ik verrast door de sfeervol ingerichte jaren 30 bovenwoning in de Baarsjes in Amsterdam. Ik ontmoette Ekaterina voor het eerst tijdens Entertheloft in Amsterdam. Een pop-up designevent op een van de prachtige locaties van de The Playing Circle  in Amsterdam. Ekaterina Semenova was tijdens dit design-event aan het werk en werkte hier aan haar project CARE FOR MILK dairy glazes. Sindsdien hebben we regelmatig contact en mocht ik haar keramiek-producten gebruiken voor o.a. de serie New African die ik maakte met het Nederlandse en ecologische verfmerk Amazona Krijtverf. BloomInspiration fotografeerde het huis van Ekaterina en we vroegen haar over haar woonwensen, dromen en werkwijze als designer.

binnenkijker designer Ekaterina Semenova

10 vragen aan designer Ekaterina Semenova

1. Wat bracht je naar Nederland?
Oorspronkelijk kom ik uit Rusland, St. Petersburg. Ik kwam naar Nederland om design te studeren. Bij het afronden van mijn Management Bachelor diploma in St.Petersburg, realiseerde ik me dat ik heel graag in het buitenland zou blijven studeren en omdat ik altijd gepassioneerd was door kunst en ontwerp besloot ik om me aan te melden voor de toelating op de Design Academy Eindhoven. De toegankelijke onderwijsmethoden van de Design Academy Eindhoven spraken mij erg aan, omdat ik toen nog niet wist wat voor soort ontwerper ik wil zijn.

2.Wat voor werk maak je?
Ik probeer bewuste ontwerpen te creëren. Duurzaamheid staat bij mij centraal als het gaat om ontwerpen. Mijn interesse als ontwerper is om mensen een beetje bewuster te maken van wegwerpcultuur en er afstand van te nemen.

3.Met welke materialen werk je graag?
Ik hou van de vulling en aanraking van natuurlijke materialen zoals keramiek, hout en de tactiliteit van textiel. Ik probeer vooral te zoeken naar materialen van onverwachte bronnen, nieuw leven te geven aan afval en ongebruikelijke duurzame materialen. Het onderzoek is wat ik het leukst vind in het ontwerpproces. Ik hou ervan om te spelen en te experimenten met texturen, kleuren en vormen van onderzoek tot daadwerkelijk product. Mijn passie voor materiaalonderzoek bracht me tot deze design opleiding waarbij ik leerde werken met verschillende materialen. Maar nog belangrijker vind ik het om geschiedenis, cultuur en ervaring met elkaar te verbinden om zo onverwachte oplossingen te komen.

4.Hoe beschrijf je jouw stijl?
Minimalistisch en ontdaan van alle esthetiek. Eerlijk en puur ontwerp. Zachte en uitnodigende kleuren, onbewerkte en natuurlijke vulling.

5.Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik vind het leuk om inspiratie op te doen in mijn eigen cultuur, ik vind dan ook het erg fascinerend om te ontdekken waar de geschiedenis van vormen, vormen en materialen vandaan komt. Soms kun je onverwachte dingen ontdekken. Ik kan ook erg geïnspireerd raken door materiaalonderzoek en andere ontwerpers die aan dit soort projecten werken.


6. Aan welk(e) project(en) werk je op dit moment?

Ik ben momenteel bezig met mijn hoofdproject Care for Milk, waarbij ik de commerciële kant ervan ontwikkel. Aan de zijkant ontwikkel ik een nieuw bord-design in opdracht van een Amsterdamse chefkok.

7. Waar droom je over en wat zijn je plannen op korte termijn?
Ik heb zoveel ideeën! Ik wil het Care for Milk-project verder ontwikkelen. Mijn project is al beschikbaar in sommige galerijen, maar ook nog in de experimentele fase en op zeer kleine schaal verkrijgbaar. Dit project is het startpunt van een groot onderzoek dat ik van plan ben om te starten – in ecologische productie van keramiek en gebruik van industrieel afval.


8.Vertel eens over dit huis waar jullie wonen, wat hebben jullie eraan verbouwd?

We werden verliefd op de minimalistische trap 😉 Tegelijkertijd waren we op zoek naar iets met een vleugje geschiedenis. Dit huis had deze prachtige houten deuren met kleurrijk glas in lood.We hebben veel verbouwd aan dit huis. De hele keuken werd afgebroken, inclusief de granieten vloer. De badkamer was oorspronkelijk beneden, maar omdat we heel graag een bad wilden en de ruimte beneden ons niet toeliet om het te doen, besloten we om deze naar boven te verplaatsen. De kleine kamer boven werd omgetoverd tot badkamer. We hebben de ruimte betegeld, en nieuwe douche en bad in de ruimte gezet. De woonkamer hebben we grotendeels zo gehouden, we hebben een hoge plint toegevoegd wat mooi past bij de jaren stijl van de woning. We haalden ook de bepleistering van de muur in onze slaapkamer af zodat we nu kunnen genieten van het oude en stoere bakstenen patroon.

9.Wat is je favoriete plek in huis?
Ik geniet ervan om veel tijd in onze keuken door te brengen, want het is vol met licht in de ochtend, zelfs op een regenachtige dag.

10. Favoriete woonitems:
Zwarte ronde eettafel van Hay in de woonkamer en Muuto Fibre-stoelen. De hangmat namen we mee van een reis die we maakten door Thailand en onze planten.

Ekaterina Semenova (30) werk als productdesigner en werkt deels vanuit huis studio en produceert haar keramiek op een keramiekwerkplaats in Amsterdam. In 2016 studeerde Ekaterina met het project ‘Care for Milk’ af aan Design Academy in Eindhoven. Woont samen met haar man Tom en kat Varya. Met haar voorliefde voor Rusland is ze een samenwerkingsproject gestart met 15 Russische ontwerpers.

Website: www.ekaterinasemenova.com Instagram: www.instagram.com/studio.katjasemenova

 

 

 

 

Please follow and like us: