Foekje Fleur Botlle Vase x Tulpen

Foekje Fleur Bottle Vases x Tulpen

Kennen jullie het werk van productdesigner Foekje Fleur al? Foekje Fleur is afgestudeerd in Design en Fine Arts. De objecten die zij ontwerpt zijn kleurrijk en functioneel, maar bieden ook stof tot nadenken. Haar kleurrijke producten lijken op het eerste gezicht speels, maar in feite zijn ze geïnspireerd op onderwerpen zoals milieuvervuiling en de rechten van dieren. Vrolijke producten met een serieuze boodschap! De Bottle Vases van Foekje Fleur zijn geïnspireerd op  plastic afval wat zich verzameld langs de oever van de rivier de Maas.  Nadat zij een artikel las over Plastic Soep viel haar op dat langs de rivier de Maas die de stad Rotterdam, waar zijzelf ook woont, ook behoorlijk wat plastic afval te vinden was.

Foekje Fleur x Tulpen

Plastic Soep
Waar komt de term Plastic Soep eigenlijk vandaan?In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plastic soep.

Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. In 1997 zeilde kapitein Charles Moore van Hawaii naar Zuid-Californië door de North Pacific Gyre, een normaal gesproken ongebruikelijke route. Daar, midden op de Grote Oceaan, zag hij dagelijks stukken plastic langs drijven. Later keerde hij naar het gebied terug om nader onderzoek te doen. Het bleek te gaan om een significant hogere concentratie van plastic dan elders in de oceaan. Dat plastic bleek niet alleen te drijven, maar ook te zweven in de waterkolom. Moore noemde het verschijnsel de ‘plastic soup’, de term die nu in de hele wereld in gebruik is. (Bron: www.plasticsoupfoundation.org)

Foekje Fleur Botlle Vase x Tulpen

Bottle Vazen x Tulpen
De flessen die Foekje Fleur tussen het zwerfvuil aan de Maas vond stonden model voor een serie vazen van porselein. Elke fles is uniek en heeft zijn eigen kleur, vorm en grootte. Van binnen zijn ze geglazuurd en daarmee waterdicht. De vazen hebben een matte, pastelkleurige teint en door de vorm zijn de vazen herkenbaar als plastic flessen. Doordat ze van binnen geglazuurd zijn maakt het dat deze flessen geschikt als vaas. De vazen zijn lang en sommige hebben een smalle opening, ideaal om lange bloemen met een dunne steel in te steken. Op dit moment zijn er weer volop tulpen en vooral de sierlijke Franse tulpen met lange steel zijn een perfecte match voor deze vazen. De vazen zijn in veel verschillende kleuren te krijgen vallen extra op tegen een contrasterende muur of ‘ton sur ton’ met eenzelfde kleurtint op de muur. Mix and match de Bottle Vases met kleurrijke bloemen en ander keramiek en creëer zo gestyleerde hoekjes bij je thuis.

Je vind haar collectie vazen in haar webshop: foekjefleur.bigcartel.com

Op de foto’s v.l.n.r: Bottle Vase #7 Pink, cup Bone Amsterdam, Tulip Cup van Mânâ Yildiz, Bottle Vase #8 Mint, Bottle Vase #4 Light Blue, Bottle Vase #3 Orange, bordje Gradient Pink Studio H+E, Cup Star & Stripes + Cup Canard Lenneke Wispelwey, schoteltje zacht blauw Nienke van de Pol.

Please follow and like us: